недеља, 23. март 2014.

Bajadere

Zdravo svima! 
Nije me bilo par dana zbog obaveza na fakultetu, ali evo me danas sa novim receptom. U pitanju su bajadere koje možete napraviti i za vrijeme posta.
Potrebno je:
300g mljevene plazme( ukoliko postite, koristite posnu plazmu)
300g mljevenih oraha
250g Vital margarina
10 kašika šećera 
12 kašika vode
200g čokolade za kuvanje
Postupak:
Šerpu, u koju ste prethodno stavili šećer i 12 kašika vode, stavite na umjerenu vatru i miješajte varijačom sve dok se šećer potpuno ne istopi. Kada to provri, postepeno sipajte mljevene orahe i plazmu, a zatim dodajte i margarin. Dok je smjesa na vatri, miješajte kako vam ne bi zagorela. Što duže budete miješali to će bajadera biti bolja. Kada se  margarin potpuno istopi, podijelite smjesu na dva dijela. Kao što znate, bajadera se sastoji iz tri fila.
Prvi dio fila
Od gotove smjese odvojite pola, izlijte u pleh ili na tanjir  na koji ste prethodno stavili aluminijsku foliju i ostavite da se ohladi.

Drugi dio- čokoladni fil
Preostalom dijelu smjese dodajte 100g crne čokolade, vratite na vatru i miješajte dok se čokolada ne istopi. Sklonite sa vatre i pustite da fil postane blag. Nakon desetak minuta čokoladni dio smjese prelijte preko svijetlog dijela smjese i izravnajte je rukama. 

Treći dio fila- čokoladna glazura
Ostatak čokolade, tj. 100g istopite na pari, prelijte preko kolača i izravnajte nožem ili kašikom.
Kada se kolač potpuno ohladi, stavite ga u frižider da se stegne i već nakon dva sata ga možete servirati.

P.S. Po nekom nepisanom pravilu prvo ide čokoladni, pa svijetli dio fila, ali meni je mnogo lakše i praktičnije obrnuti redoslijed jer ne prljam još jednu posudu. 

Bon appétit!

Нема коментара:

Постави коментар